Moje místa 0
Památkově chráněný ocelový silniční most přes Blanici z roku 1884. Na jeho místě bývala dřevěná lávka pro pěší, povozy a jezdci používali vedlejší brod. Mostní konstrukci dodala a sestavila firma Bondy z Prahy.
© Milan Caha 06/2009
Graficke pismenko Na místě dnešního ocelového mostu přes Blanici byla původně dřevěná lávka určená pro pěší a vedle ní býval brod, který používaly jezdci a povozy. Ty směly lávku použít pouze, byla-li vysoká hladina. Vedle lávky stávala dřevěná kaplička zasvěcená sv. Janu Nepomuckému. Lávka trpěla častými povodněmi a tak bylo ve třetí čtvrtině 19. století rozhodnuto o jejím nahrazení ocelovým mostem. Konstrukci dodala a sestavila firma Bondy z Prahy. Slavnostně vysvěcen byl 22. 11. 1884. Most poškodila povodeň v r. 2002 a v r. 2003 byl opraven. Most je památkově chráněn.
Milan Caha (zdroj: www stránky obce), 5.6. 2009