Tvrziště samostatné obce (zmínky už ve 2. pol. 12. stol.) leží v lese kousek od kostela sv. Michaela archanděla nedaleko Valů u Přelouče, ke kterým byla obec nakonec připojena. Poč. 15. stol. zmínky o místním vladyckém rodu.
Pahorek tvrziště
Tvrziště je v lese kousek od kostela sv. Michaela archanděla, ke kterému vede značená cesta.
Petr Nožička, 1.1. 2009

historie

Samotná osada se připomíná už k roku 1167. V polovině 14. století se stala majetkem nového litomyšlského biskupství. V roce 1407 jsou zprávy o místním vladyckém rodu, který v roce 1467 vymírá a zboží získávají jako odúmrť bratři Václav a Michal ze Sekyřic. Během 16. století se objevuje několik zmínek o tvrzišti se vsí připojených k obci Valy.
    Petr Nožička, čerpáno z Encyklopedie českých tvrzí II.,kol. autorů, Argo 2000, 22.12. 2008

popis

Výrazný pahorek tvrze, který vystupuje 2,5 až 3 metry nad příkop. Povrch pahorku je dosti členitý, zřejmě poškozený těžbou kamene. Okolo tvrziště je val, který od jednoho rohu pokračuje téměř čtvrt kilometru směrem k Valům.
    Petr Nožička, 18.8. 2009

Pardubický kraj