Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Křída, Ralsko
Hrady.cz
Zaniklý jednodílný hrad byl postaven na trojúhelné pískovcové ostrožně, od severozápadu jej chránil šíjový příkop. Dochovány jsou příkopy, nevýrazný val a terénní deprese - snad pozůstatky budov. Archeologické nálezy dokládají existenci ve 14. st.
Jižní nároží ostrožny, vlevo šíjový příkop
Graficke pismenko Zaniklý hrad nedaleko Českého Dubu. Dochovaly se pouze příkopy, které dávají tušit rozlohu tohoto nevelkého hrádku. K místu kde stával nevede žádná turistická cesta. Jděte přímo za nosem.
28.5. 2002

historie

Křída je jednodílný, šíjovým příkopem vydělený hrad na pískovcové ostrožně. O jeho zástavbě vypovídá vyvýšenina v přední a výraznější zahloubenina v zadní části lokality. V ploše hradu je k vidění dochovaná část okoseného ostění. To by mohlo ukazovat na výstavnější podobu ostrožného hradu. T. Durdík - Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, 1999 F. Gabriel, J. Panáček - Hrady okresu Česká Lípa , 2000
    30.11. 2003
    Křída
    Na pravém břehu Zábrdky nebo Malé Jizery asi 500-600 kroků nahoru od mlýna řečeného Sauermühle říká se jednomu místu „na starém zámku“ a tu se spatřují jámy po sesutých sklepích, a také se přišlo při sázení stromků na hrubé zdi. Ačkoliv se kolem jen rozházené kamení nachází, přece se spatřují starodávné cesty, jimiž se k tomuto místu chodívalo, „totiž od Křídy jedna po rovině a druhá z údolí nahoru se vinoucí.“ Při kopání našlo se, že kamení

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého X., 10.4. 2017