Most otevřený dne 9. srpna 1936 je dodnes nejvýznamnějším objektem tohoto druhu na území města. Smělá konstrukce horních oblouků, která nese výrazně vyklenutou mostovku, se stala symbolem používaným často ke zkratkovitému popisu celého Ústí.
Pohled ze železničního mostu
Graficke pismenko Most vede z Předmostí na ústeckém (levém) břehu na třídu Národního odboje na střekovském (pravém) břehu Labe. Od centra města (resp. hlavního nádraží) je vzdálen několik minut pěšky.

Benešův most v Ústí nad Labem
    Vznik prvního výhradně silničního mostu přes Labe na dnešním území města byl velmi zdlouhavý a komplikovaný. Od prvních úvah z roku 1908 bylo hlavním problémem zajištění finančních prostředků. V roce 1926 byla úvodním projektem definitivně určena poloha, v níž bude most stát. Zároveň byl ustaven ze tří zástupců města, tří zástupců tehdy samostatného Střekova a tří zástupců okresní správní komise výbor pro jeho výstavbu. Na přelomu let 1926–27

Ivan Grisa, podle fondů Archivu města Ústí nad Labem, 10.6. 2008

popis

Most spojuje křižovatku Předmostí na ústecké a třídu Národního odboje na střekovské straně. Je nesen dvěma pilíři, stojícími těsně při labských březích. Na nich spočívá nýtovaná ocelová konstrukce, skládající se ze dvou nosných oblouků s 21 stojkami v každém z nich (s roztečí 5,15 m) a devíti horními příčníky mezi nimi (u 3., 5., 7., 9., 11., 13., 15., 17. a 19. páru stojek), konstrukce mostovky, nosníků a zábradlí chodníků. Rozteč mezi pilíři

Ivan Grisa, dle fondů Archivu města Ústí nad Labem, 10.6. 2008