Terenní pozůstatky tvrze (či hrádku) na kopci Hradiště nedaleko obce Lísky lze zřejmě ztotožnit s tvrzí, která je zmiňována v roce 1521 v souvislosti s jejím prodejem, zanedlouho poté zboží připojeno k Litenčicím – objekt postupně zaniká.
hrádek Lísky
hrádek je značně zarostlý, jádro hrádku se nachází za vzrostlým dubem, příkop je též zarostlý křovím

Lísky

Graficke pismenko Tvrz, či hrádek, Lísky se nachází v okrese Kroměříž, napůl cesty mezi obcemi Lísky a Chvalnov na okraji plochého kopce. Dobrý orientační bod od jížní přístupové strany je vzrostlý dub, který roste na okraji jádra hrádku, nebo stožár vysokého napětí, který stojí nedaleko lokality. Celý objekt je hustě zarostlý křovisky, místy neprostupný.
zdeněk komínek, 7.4. 2008

historie

Ves Lísky se uvádí už k roku 1371. Další zmínka je z roku 1407 – tehdy se po ní píšou Mikuláš a Jindřich. Jelikož byl ve vsi kostel, je dost pravděpodobné, že zde měli i své sídlo. Nebyl ale proveden žádný průzkum, který by přesněji datoval vznik tvrze na okraji kopce zvaného Hradisko, necelý kilometr od vsi Lísky. Tvrz samotná je poprvé zmiňována v roce 1521, kdy ji Jan Zajíček ze Zborovic postoupil Kryštofu Kropáči z Nevědomí. V roce 1554 se

Ivka (M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001; Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, Nakladatelství Svoboda, Praha 1981), 18.11. 2008

popis

Z tvrze zůstal viditelný téměř čtvercový pahorek (28 x 24 metrů), který vystupuje 4–6 metrů nad dno příkopu. Ten obkružuje jádro ze všech stran a je 14–17 metrů široký, na severu a západě zůstal zachován i val, na jihu a východě byl rozorán. Na severu je snad pozůstatek druhého příkopu. Na plochém povrchu jádra jsou viditelné mělké propadliny.
    Ivka (M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001), 18.11. 2008