Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Hacpurek, Velká Černá

tvrz Hacpurek

Velká Černá
Částečně zachovalé tvrziště narušené hospodářským využitím návrší a výstavbou chatky. Tvrz existovala asi v rozmezí 13. - 15.století a byla možná centrem zaniklé vsi Moravičany.
Lesík, v němž se ukrývají pozůstatky dávné tvrze.

Tvrziště na návrší nad malebným rybníkem u samoty Hacpurek.

Graficke pismenko Přístup k tvrzi zahájíme z osady Velká Černá. Na jejím severovýchodním okraji odbočuje ze silnice spojující obce Zhoř a Salačovu Lhotu nevýrazná polní cesta, která je po levé straně lemována telegrafickým vedením. Po louce nás cesta dovede až k samotě Hacpurek. Sejdeme k hrázi rybníka, z níž je již dobře vidět návrší na břehu rybníka. Na ploše tvrziště je vystavěna osamělá chatka.
Marek Skýpala, 15.12. 2006

Střípek historie
    Historický vývoj vsí Velké a Malé Černé byl spletitý a mnohdy je dochován jen torzovitě. O tvrzi se však písemné prameny nezmiňují. Do polohy samoty Hacpurek bývá někdy situována poloha zaniklé vsi zvané Moravičany.
    Vážní zájemci jsou odkazování na III.díl Encyklopedie českých tvrzí, který vyšel v Praze roku 2005., 15.12. 2006

Co tam nejdeme?
    Po tvrzi se do dnešních časů dochovalo velké tvrziště na návrší na rybníkem a mlýnem, vystavěným na Huťském potoce. Předběžný archeologický výzkum vývoj tvrze umisťuje do rozmezí 13. až 15.století. Další archeologický výzkum může přinést zajímavá odhalení. Tvrziště tvoří plošina obklopená příkopem a místy i valem.