Téměř čtvercová přízemní renesanční budova byla postavena před rokem 1620, po r. 1758 barokně upravena. Na první pohled upoutá její nová šindelová mansardová střecha. Velmi cenným architektonickým prvkem této stavby je barokní hambalkový krov. Fara je ohrazená původní zdí s bránou a brankou.
© Milan Caha 04/2010
Téměř čtvercová přízemní farní budova byla renesanční budova postavena někdy před rokem 1620. Nejspíše krátce po roce 1758, kdy byl v Křeči po dlouhé době obnoven farní úřad, byla barokně upravena. Po roce 1811 nechal faru na svůj náklad opravit farář Titz, další úpravy prováděl po roce 1838 farář Vorel. Fara byla osazena do roku 1956, od té doby byla pustá. Od roku 1956 je fara na seznamu nemovitých kulturních památek. Roku 2007 budovu jako přebytečnou nabídlo českobudějovické biskupství k prodeji, dnes je v majetku společnosti Riviera Lipno. Budova působí velmi masivním a autentickým dojmem, na první pohled upoutá její šindelová mansardová střecha. Velmi cenným architektonickým prvkem této stavby je barokní hambalkový krov (hambalek je vodorovný trám spojující dvě protilehlé krokve, bývá ve výšce takové, aby bylo možné pod ním procházet). Interiér má dvoutraktové uspořádání s průběžnou chodbou uprostřed, která má po obou stranách původně po třech místnostech (při úpravách v 19. a 20. století byly tři místnosti dále přepaženy). Fara je ohrazená původní zdí s bránou a brankou.

půdorys fary
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek