Gotický hrad z roku 1316. V druhé polovině 17. stol. opraven a poté částečně barokně přestavěn. V roce 1948 zestátněn, zrekonstruován a poté sem bylo umístěno muzeum motocyklů.
celkový pohled na hrad z nástupní terasy do jádra hradu

Expozice na hradě:

- Expozice bydlení a životního stylu v devatenáctém a na počátku dvacátého století na panském sídle
- Expozice historických jednostopých vozidel
- Historická expozice ve starém paláci
- Lapidárium Muzea Vysočiny Pelhřimov na hradu Kámen
- Lidová sakrální malba v hradním čeledníku

turistické

Na hradě je jeden prohlídkový okruh, který zahrnuje muzeum motocyklů, ukázky interiérů bydlení 19. a počátku 20. století. Doba prohlídky je asi 45 minut. Maximální počet návštěvníků 45 osob. Základní vstupné 50,- Kč Děti, studenti a důchodci 25,- Kč Fotografování 30,- Kč Evidenční vstupné (děti do 6 let a ostatní neplatící návštěvníci) 1 Kč
    8.9. 2006

historie

Původně gotický hrad byl postaven v polovině 13. století na rozsáhlém skalisku, podle kterého byl také pojmenován. První písemné zmínky jsou z let 1316 a 1318. V letech 1327 až 1504 je Kámen královským lenním hradem. Od roku 1523 hrad téměř 200 let vlastnila jedna z větví významného českého rodu Malovců. V polovině 16. století dosáhlo panství Kámen největšího rozmachu. K hradu patřilo stejnojmenné

Správa hradu, 28.5. 2002
    První zmínka z r. 1316 se váže k Nemírovi z Kamene, další (1318) ke Zdíkovi z vladyckého rodu Tluksů z Vokova. Jeho nástupce Bušek Tluksa přijal r. 1327 od krále Jana Lucemburského manský závazek. O hradu se píše poprvé r. 1356. Tluksové vlastnili hrad Kámen s kratší přestávkou až do r. 1437, kdy Hynek Tluksa prodal hrad s příslušenstvím Purkartovi ze Žirovnice. Tehdy k hradu patřily městečko pod hradem a vsi

Hrady, zámky a tvze v Čechách,.. Jižní čechy, 8.4. 2004

Pověst o třech pannách a mrtvém dítěti
    Kdysi dávno žil tady na hradě nepříliš bohatý šlechtic, který měl tři dcery. Stále se nemohl rozhodnout, kterou z dcer udělá na zdejším panství paní. Tak dlouho se rozmýšlel, až nakonec umřel, aniž by udělal nějaké rozhodnutí. Dvě starší sestry byly chamtivé a hašteřivé, ta nejmladší byla krásná, hodná a navíc chytrá. Proto přišla na nápad, jak spor o vládu na hradě rozřešit. Sestry se rozhodly

Správa hradu, 28.2. 2005

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Vysočina,  Pelhřimov  (PE), Pacov