Od r. 1939–1999 docházelo k postupné devastaci obou hřbitovů. Kamenné zdi byly v průběhu doby rozebírány a kameny odváženy. Vlastníkem synagogy i obou hřbitovů je Pražská židovská obec, majetek spravuje firma Matana Praha, a.s.
Židovský hřbitov v Nové Cerekvi - hrob A. Justize
nová část židovského hřbitova
Oba hřbitovy přináleží k židovské synagoze. Starý židovský hřbitov se nachází na severovýchodním okraji městyse Nová Cerekev, po pravé straně silnice do Stanovic, asi 100 m severovýchodně od synagogy. Hřbitov byl založen kolem roku 1600, neboť podle písemných záznamů přišli Židé do Nové Cerkve v roce 1570, když byli vytlačováni z královských měst. Je zde 137 pomníků s nápisy v hebrejštině či aramejštině. Nový židovský hřbitov, který se nachází vedle starého hřbitova a je zde umístěno 273 velmi pěkných pomníků, obřadní síň z r. 1866 a urnový hrob významného malíře Alfréda Justitze (1879–1934). Najdeme zde také cenné náhrobky barokního typu, nejstarší dochovaný je z roku 1692. Od r. 1939–1999 docházelo k postupné devastaci obou hřbitovů. Kamenné zdi byly v průběhu doby rozebírány a kameny odváženy. Cenná pseudogotická obřadní síň ...
cestovní ruch Pelhřimov, 26.3. 2009
    Vysočina,  Pelhřimov  (PE), Nová Cerekev