Hřbitov z roku 1680. Zachovalo se na něm cca 300 náhrobků barokního a klasicistního typu, nejstarší je z roku 1796. V části hřbitova jsou starší hroby překryty mladšími a náhrobky jsou zasazeny do ohradní zdi. Poslední pohřeb roku 1969. V obřadní síni expozice o dějinách Židů v Pacově a okolí.
židovský hřbitov Pacov
© Milan Caha 04/2010
O klíče je možné požádat v Turistickém informačním centru na zámku. Poslední vstup je možný 120 minut před zavírací dobou informačního centra. Tel.: 565 455 100
17.1. 2012
historie

Hřbitov o rozloze 1592 metrů čtverečních pochází z konce 17. století, z roku 1680. Zachovalo se na něm cca 300 náhrobků barokního a klasicistního typu, nejstarší je z roku 1796. V severovýchodní části hřbitova jsou starší hroby překryty novějšími, starší náhrobky byly zasazeny do hřbitovní zdi. Poslední pohřeb se zde konal roku 1969. Na konci 20. století byl hřbitov restaurován, o něco později byla opravena i obřadní síň s hebrejskými nápisy v interiéru. V ní bylo v roce 2005 zřízeno malé muzeum s expozicí o dějinách Židů v Pacově a okolí.

Vysočina,  Pelhřimov  (PE), Pacov