V jádru raně gotický orientovaný jednolodní kostel s trojbokým presbytářem z konce 13. nebo z počátku 14. století, poprvé uváděný roku 1348 jako farní, náležející k Řečickému děkanátu. Přestavěn byl ve druhé polovině 16. století, a později ještě v 19. století. Památkově chráněný je od roku 1958.
© Milan Caha 03/2020
První písemná zmínka o obci pochází z roku 1352. Obcí prochází cyklotrasa č. 321, nejsou zde žádné značené turistické trasy. Autobusem se do obce lze dostat z Pacova nebo Lukavce. Kromě kostela zde je památkově chráněný kamenný kříž františkánského typu.
9.3. 2020
popis

Kostel stojí na návrší východně od centra obce, uprostřed zrušeného neohrazeného hřbitova. Jedná se o jednolodní orientovanou stavbu s obdélnou lodí a trojboce uzavřeným presbytářem. Výška lodi je výrazně větší než výška presbytáře, presbytář má mansardovou střechu. Při barokní přestavbě byla v ose presbytáře přistavěna hranolová věž se sakristií. V jižní zdi lodi se zachovala dvě úzká, goticky zaklenutá okénka. Loď je plochostropá, presbytář má valenou klenbu, sakristie v podvěží je zaklenuta křížovou klenbou.

historie

V jádru raně gotický orientovaný jednolodní kostel z konce 13. století nebo z počátku 14. století, poprvé uváděný roku 1348 jako farní, náležející k Řečickému děkanátu. Přestavěn byl ve druhé polovině 16. století, a později ještě v 19. století. Památkově chráněný je kostel od roku 1958. Kostel je v současnosti součástí římskokatolické farnosti Lukavec. Bohoslužby se zde konají první neděli v měsíci ve 14. hodin.

Vysočina,  Pelhřimov  (PE), Mezilesí