Původně hrad z 12.-13. st. byl v 16. st. přestavěn na zámek. R. 1708 byl karmelitány přestavěn na barokní klášter. Za Josefa II. byl zrušen. V 19.st. se zde narodil A. Sova. Po r. 1945 zde byla kasárna. Dnes je užíván ke kulturním potřebám.
Pacov
Vlevo bývalý klášterní kostel sv. Václava, vpravo kostel sv. Michaela Archanděla.
Graficke pismenko Nejstarší zmínka o původním vladyckém sídle v Pacově pochází z r. 1316, kdy se připomíná Oldřich z Pacova. Z té doby byl též nalezen náhrobek Hrona z Pacova. Na konci 13. století zde sídlil Čéč z Pacova. Ve 14. století měl Pacov král Jan Lucemburský, který jej zastavil r. 1345 Petru z Rožmberka. Po vyplacení ze zástavy získal statek jihočeský rod Vchynů Ravižce z Pacova. R. 1394 měl Pacov Hynek Tluksa z Čechtic, ale r. 1401 jej prodal bratrům Petru a Janu Malovcům. Petr Malovec byl pověstný svými spory s Jindřichem z Dubé, jež musela ukončit zemská hotovost, která oblehla pacovskou tvrz i městečko a Petr Malovec ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 1986 (doplněno redakcí hrady.cz), 23.1. 2007

klášter s kostelem sv. Václava
    Barokní klášterní kostel sv. Václava byl postaven v roce 1720, za sedm let však vyhořel a znovu postaven na původním půdorysu byl v letech 1727-32 M. Wittwerem. Na stavbě kláštera se v roce 1739 podílel i Kilián Ignác Dienzenhofer. Po zrušení kláštera v roce 1785 prošel kostel několika úpravami, v roce 1898 byl upraven interiér a v roce 1936 vnějšek kostela. Od roku 1947 jej užívala církev Československá. Zatím poslední významnou opravou kostel

popis

Stavební vývoj pacovského sídla je velmi složitý. Z původního hradu se dochovala spodní část okrouhlé věže zastavěná do dnešního západního křídla. Podle dochovaných plánů z 18. století na věž směrem k východu poměrně neobvyklým způsobem navazoval obdélný trojprostorový palác s čtvercovým rizalitem. Jižní nádvorní stěnu paláce lemovala arkáda nejasného stáří. Od severu a východu palác obíhal široký parkán s dvěma baštami – v severozápadním nároží

hrad přestavěný na zámek
     Pelhřimov  (PE)