Zámek vznikl přestavbou původní gotické tvrze. Poč. 17.st. dal Kryštof Skuhrovský Louňovice přestavět, r. 1610 sgrafitová omítka, později štuková výzdoba, raně barokní prvky.
Východní průčelí se SV věžicí (foceno od JV).
Vznik obce Louňovice je spojen s ženským klášterem premonstrátek, který byl založen v polovině 12. stol. Za husitských válek byl vypálen a zanikl. Majetek získali Táborští, těm byl později zabaven a postoupen Janovi z Perštejna, který jej prodal Kryštofovi Skuhrovskému ze Skuhrova. Vlastní zámek vznikl přestavbou původní gotické tvrze. První zmínka o přestavbě je ze 16. stol. Začátkem 17. století, kdy Louňovice byly v majetku Kryštofa Skuhrovského, došlo k výrazné přestavbě do rozsahu dnešního zámku. V 2. polovině 17. stol. se stává panství opět majetkem církve a v roce 1924 zámeček zakoupila TJ Sokol v jejímž majetku je i dnes. V zámku je stálá expozice věnovaná Louňovicím, Blaníku a archeologickému výzkumu bývalého kláštera premonstrátek
18.4. 2004

Stavební historie

První zpráva o louňovické tvrzi pochází z roku 1598, tedy čtyři roky po smrti Oldřicha Skuhrovského, jež v roce 1566 dostal Louňovice jako svůj dědický díl. Z toho vyplývá, že tvrz byla zbudována mezi léty 1566 a 1598. Ke stavbě nepochybně využil zbytků klášterního proboštství, což dokazují dochované zbytky středověkého zdiva v severní části východního křídla. Zachované hlavní zdi vyspravil, vložil do nich klenby a vyzvedl nad nimi patro. Severní křídlo pak prodloužil západním směrem. Snad ještě za jeho života proběhla druhá, renesanční, stavební etapa, při které došlo k vystavení nového jižního křídla s dvěma nárožními věžemi, které byly založeny současně se stavbou tvrze. Po smrti Oldřicha Skuhrovského přechází majetek do rukou jeho nejmladšího syna, Oldřicha Sezimy Skuhrovského, kterému byl v roce 1620 rodový statek za účast na českém stavovském povstání vzat a ponechán jenom ve správě. Navrácen mu byl až roku 1636. V roce…  číst dále

Ondřej Drlík, 21.7. 2013

O strašidle na zámku

Za dob roboty žil na Louňovickém zámku krutý správce. Jednou poručil, aby dřevorubci rozřezali 18 sáhů dřeva do večera. Úkol však byl nad jejich síly, a tak večer rozčilený správce hrozil, že všechny nechá za svou lenivost popravit. Předstoupil před správce starý dřevorubec a vyřkl, že správce stihne krutý trest. Zanedlouho správce onemocněl a zemřel. Od té chvíle prý na zámku začalo strašit. Jednou se prý před zraky ponocného otevřely vrata a ze zámku vyrazil černý kočár bez koní. V kočáře prý seděl černý muž bez hlavy. Kočár objel zámek, vjel zpět a vrata se zas zavřela. Ponocný omdlel, a když procitl, v hrůze viděl v blátě vyjeté koleje a cákance krve! Od těch dob prý strašidlo nikdo neviděl, ale lidé stále věří, že správce nemá pokoje.

Ivo Rozehnal - podle P.Toufar - Česká Sibiř 2004 -edice Start, 16.2. 2008

půdorys přízemí
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Středočeský kraj,  Benešov  (BN), Louňovice pod Blaníkem