Lazníčky

Švrčov, Nad Pančavou
Bývalý větrný mlýn holandského typu z roku 1865 v němž se mlelo do r. 1890. V 60. letech 20. století zpustnul. Dnes je mlýn v soukromém vlastnictví a slouží jako rekreační objekt.
celkový pohled na větřák
od aut. zastávky " Pančava ", ze silnice z Výklek do Lazníček
Graficke pismenko Větrný mlýn " Nad Pančavou " nebo " Větřák " se nachází v polích mezi obcí Lazníčky (asi 700 m severovýchodně od obce) a osadou Švrčov na místě, kde dochází k velkému mísení větrných proudů. Na místo se lze dostat po zelené turistické značce a cyklostezce č. 5024. Mlýn je svým založením tzv. holandského typu, což znamená, že na rozdíl od mlýnů tzv. německého typu, které se ze větrem natáčely celou svou hmotou (tyto mlýny musely být proto stavěny ze dřeva ), byly mlýny holandského typu stavěny z pevných materiálů (většinou z kamene) a po větru se natáčela jen samotná střecha s větrnými lopatami, tzv. větrné kolo. Mlýn "Nad ...
Ondřej Štěpánek, 4.6. 2006

Historie mlýna
    Mlýn nechal postavit v letech 1863-65 původně vodní mlynář Karel Nekoksa, který předtím provozoval svou živnost na jednom z několika mlýnů postavených na potoku Říka protíkající v blízkém okolí. Důvodem stavby větrného mlýna byla značná nestabilita průtoku tohoto potoka, což bylo způsobeno hydrologickým charakterem celé oblasti. Za těchto podmínek bylo mnohdy znemožněno mletí, a proto se Karel Nekoksa rozhodl pro stavbu tohoto větřáku. Dalšími