Bývalý svobodnický statek poprvé zmiňovaný roku 1490, v pol. 19. století přestavěn ve stylu selského baroka, poč. 20. století získal dnešní podobu. V současnosti je v soukromých rukou.
celkový pohled na bývalý komplex dvora
Graficke pismenko Malebná jihočeská vesnička Kloub se nachází asi 6km od města Protivín. Bývalý Kdanský dvůr (dnes č.p.4 a 20) se nachází přímo na návsi na jejím horním konci při cestě směrem do Dvorců a Radán. Na návsi se také nachází "ušatá" kaplička ( tyto "uši" jsou typickým architektonickým znakem místního selského baroka) z roku 1818, dále pak stojí za shlédnutí statky č.p. 3, 12 a 23. Před statkem č.p. 20 se natáčela scéna k filmu "Strakonický dudák". Nejstarší písemná zmínka o vsi je z 1.ledna 1336, kdy král Jan Lucemburský udělil Vodňanům privilegium s darem poloviny Kloubu (tehdy psáno Chlub) a několik dalších vesnic. ...
Ondřej Štěpánek, 28.5. 2006

Historie Kdanského dvora (č.p.4 a 20)
    Kdanský dvůr byl od pradávna svobodný (tzn. jeho majitel byl tzv.svobodník, který byl poddaný přímo králi, svůj majetek zapisovali nejdříve v Zemských deskách stejně jako šlechta, ale později byly pro tyto zápisy příslušné nové knihy tzv. "Knihy svobodnické" neboli "Libri libertinorum"). Prvním známým svobodníkem byl Václav Daněk, který v roce 1534 svědčil na jedné listině v královském městě Vodňanech. V roce 1603 zde hospodařil svobodník

Strakonice  (ST)
    Pohorovice