Hrady.cz
Kamenná rozhledna, 81,6 m. Stavba 1547–57, zadána městem arch. Antoniovi de Salo. Postavena jak z obranných, tak i reprezentativních důvodů. Postihlo ji mnoho požárů a násl. oprav. R. 1870 stará báň shozena vichřicí, r. 1872 uprav. do dnešní podoby.
Celkový pohled na jihozápadní část náměstí
© Luděk Pitter 07/2005
Graficke pismenko Město Klatovy svou historií a množstvím památek patří mezi četná zajímavá území Čech. V jeho centru, v jihozápadní části náměstí Míru, které v tomto směru mírně stoupá, se nachází radnice, Černá věž a chrám Neposkvrněného Početí Panny Marie. Černá věž tak stojí na nejvyšším místě klatovského náměstí. Určitě zajímavý je i dům U bílého jednorožce s interiéry barokní lékárny, který se nachází na západní straně náměstí. Černá věž své jméno získala v důsledku četných požárů, které ji postihly. Byla postavena v polovině 16. stol. jak pro účely obranné, tak z reprezentativních důvodů v té době jednoho z nejbohatších měst západních ...

historie

Výstavba Černé věže byla zahájena v roce 1547. Samotná stavba trvala až do roku 1557, neboť město Klatovy v té době začalo mít nedostatek finančních prostředků. Stavba byla svěřena do rukou mistra Antonína, architekta italského původu Antonia de Sella. Věž má základnu o velikosti necelých 10 x 11 m. Ke stavbě byl použit lomový kámen z nedaleké Hůrky. Krov získala věž až v roce 1557, jednalo se o velkou makovici. Zajímavé je i řešení uchycení

Procházka L., Váňová L., Klatovy město, 2000, Nakladatelství Českého lesa / L.P., 18.11. 2005