Moje místa 0
Botanická zahrada a arboretum byly založeny na místě vápencového lomu, kde se těžilo od r. 1860 do 20. l. 20. stol. R. 1998 počala přeměna na botanickou zahradu. Jsou zde teplomilná společenstva, jezírka s bahenní a vodní faunou a flórou, naleziště zkamenělin, jeskyně, cvičné lezecké stěny.
Východní stěna starého lomu, využívaná jako cvičná lezecká stěna.
© Jan P. Štěpánek 05/2005
Graficke pismenko Botanická zahrada a arboretum vzniklo na místě starého lomu Dolní Kamenárka na jižním úpatí Bílé hory nad městem Štramberk. Unikátní botanická zahrada byla založena na dně lomu a na jeho svazích arboretum o celkové ploše 10 ha. Hlavní část expozice je tvořena stepním, vápnomilným a teplomilným společenstvem, společenstvem skalních štěrbin s hlavním důrazem na "štramberskou flóru". Zahrnuje pestrou škálu rozchodníků, lomikamenů, kapradin a trav. Zdánlivý chaos ve výsadbě je zcela záměrný, typický pro krasové lokality a mokřady. V zadní části lomu se nacházejí jezírka a mokřady bohaté na vodní a bahenní rostlinstvo, budoucí základ ...
Jan P. Štěpánek, E.H. podle http://www.astrocesty.eu, http://cs.wikipedia.org, 21.5. 2005

historie

Ve vápencovém lomu Dolní Kamenárka se začalo těžit v roce 1860 a těžba zde probíhala až do 20. let 20. století. Lom se stal poté skládkou odpadu (při pozdějším čištění odvezeno neuvěřitelných 986 plně naložených nákladních aut). Později byl povrch skládky zasypán škvárou a bylo zde fotbalové hřiště. Roku 1996 přišel biolog Petr Pavlík s projektem využití lomu na vybudování botanické zahrady a arboreta, s realizací projektu bylo započato r.