Moje místa 0
Terénní zbytky hradu poprvé zmíněného r. 1267 kdy patřil Boreši z Riesenburka. Hrad zanikl v době Václava II. Plocha hradu je dnes porostlá vysokými stromy. Zůstaly pouze rozsáhlé reliéfní zbytky a 18 m široké a 4-6 m hluboké příkopy.
Příkop na severozápadní straně pod jádrem
© Roman Řezáč 03/2005
Graficke pismenko Rozlehlé reliéfní pozůstatky hradu Dlouhá Loučka, zvaného taky Hrádek nebo Loučka se nachází na nízkém a dlouhém výběžku mezi říčkou Třebůvkou a bezejmenným potokem na okraji obce Dlouhá Loučka. Dnes je plocha hradu porostlá vysokými stromy a jádro i mladším hustým porostem, přesto především až 18 m široké a 4 – 6 m hluboké příkopy kolem lichoběžníkového jádra (s největšími rozměry 78 a 57 m) jsou velmi dobře zachované a viditelné. Na severovýchodě na jádro navazuje ještě rozlehlejší předhradí, oddělené nejen příkopem, ale i valem jak na okraji jádra tak i plochy předhradí. Náznaky příkopu se kolem předhradí dobře rýsují na severozápadě ...

historie

První zmínka o hradu Loučce pochází z roku 1267 ve spojení se jménem Bohuše z Riesenburka. Po jeho smrti došlo patrně k úpadku významu místa a za konfliktů v době Václava II k zániku hradu. Archeologicky výzkum, který by upřesnil život na hradě zatím chybí.
    Před vznikem hradu
    Lokalita využitá ve 13. století ke stavbě hradu bývala opevněná již již ve 12. století. Nacházelo se zde dvojdílné hradiště (raně středověký hrad či opevněné sídliště) lichoběžníkového půdorysu o rozloze asi 1,5 ha. Akropole hradiska bývala v jihozápadní části a předpolí na severovýchodní straně.
    Luděk Vláčil - zdroj:Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Roman Abušinov a Kateřina Sučková 2005, 15.4. 2017