Zaniklá tvrz, která není v písemných pramenech přímo zmiňována. Spojuje se s osadou Čížov, která se prvně zmiňuje r. 1358, kdy byla prodána Frenclinem Schoberem z Hor a r. 1466 v souvislosti s Oldřichem z Miličína. Osada zanikla na přel. 15. a 16. stol. a v té době neexistovala patrně ani tvrz.
Silnice mezi Starou Říší a Vápovicemi "ukrojila" severozápaní třetinu tvrziště...
© Roman Řezáč 02/2005
Graficke pismenko Zbytky tvrziště zvaného Čížov leží u silnice mezi Starou Říší a Vápovicemi, na okraji mírného projmutí krajiny, která pak jihovýchodně od tvrze tvoří menší údolí s potůčkem. Právě tady se ve středověku nacházela osada Čížov, která však na přelomu 15.a 16.století zanikla. Místo je u silnice výrazné i tím, že na něm stojí několik vysokých stromů a keřů, takže tvoří mezi okolními poli výrazný ostrůvek. Ovšem právě díky tomu je v létě místo téměř neprostupné. Tvrz byla s největší pravděpodobností dřevěná, jádro bylo okrouhlé s rozměrem 15 m a bylo chráněné dvěma příkopy s mezilehlým valem. Šířka vnitřního příkopu je 8 m a jeho ...

historie

Tvrz se spojuje s blízkou zaniklou osadou Čížov a patří k nejstarším šlechtickým sídlům. Osada existovala zřejmě už ve 13.století. Zmiňuje se pouze v roce 1358, kdy ji prodal Frenclin Schober z Hor a v roce 1466 v souvislosti s Oldřichem z Miličína. Osada zanikla na přelomu15. a 16.století v té době už jistě neexistovala ani tvrz.

Jihlava  (JI)