Moje místa 0
Na zámek byla v 16. stol. Kalenici z Kalenic přestavěna starší tvrz. V roce 1711 se stal majetkem Schwarzenbergů, kteří jej v roce 1719 nechali barokně upravit. Od 19.12.1994 je zapsán v ochranném pásmu národního památkového úřadu.
Zámek v Chřešťovicích
Graficke pismenko Ves Chřešťovice, nyní část obce Albrechtice nad Vltavou, stojí zhruba 11 kilometrů východně od Písku nedaleko řeky Vltavy, která je již v těchto místech vzduta Orlickou přehradou. Převážně dvoupatrový zámek je výrazná budova při jejím jižním okraji.
Jiří Cukr, 25.7. 2004

historie

Na místě zámku stávala původně tvrz, která se poprvé připomíná k r. 1529. Zprávy o vsi máme samozřejmě ještě ze starší doby. Od poloviny 16. století patřila Kalenicům z Kalenic. Zda přestavba na renesanční zámek proběhla právě za jejich pobytu tady, nebo k ní došlo až později, zatím nemůžeme přesně říci. Celé 17. století se majitelé hodně střídali, až Chřešťovice koupil v r. 1695 Zikmund Ludvík Trauttmannsdorf, jenž je spojil s Protivínem. Od r.

Od r. 2005 vlastní zámek Dr. Karl Häsler, který jej postupně rekonstruuje. V r. 2017 je zámek nabízen k prodeji. Památkový objekt je sice před generální rekonstrukcí, ale byly již provedeny některé nezbytnén zásahy. Je zpracován stavebně-historický průzkum a podrobné digitální zaměření, existuje též architektonická studie na využití zámku a na ni navazující projekt pro stavební povolení.
    Hrady,zámky a tvrze,které přežily r.2000,Jihočeský kraj,R.Pourová,nakl.Herbia,2006, info@oblibenereality.cz Jaroslav Špiroch, 17.7. 2014

popis

Jedná se o rozlehlý trojkřídlý barokní zámek. Jeho nejstarší částí je východní část hlavního traktu dvoupatrového severního křídla (trojprostorový palác patrně pozdně gotické tvrze z 2. pol. 15. stol. v bočních dílech přízemí, 150-160 cm silné zdi, valené klenby). Ostatní křídla jsou jednopatrová. V jejich venkovních zdech lze předpokládat relikty původní hradby s hranolovými, dovnitř otevřenými baštami. V severním a východním křídle jsou

Jaroslav Špiroch, 17.7. 2014