Hrady.cz
Původně dřevěná rozhledna z roku 1892 zničena v roce 1901 další postavena 1908 a zničena bouří v roce 1921. Poté postavena kamenná rozhedna s chatou, která v roce 1993 vyhořela.
Chata s rozhlednou
Graficke pismenko Autem se sem dá dojet z Jablonce-Rýnovic, kde je u hlavní silnice informační cedule. Z Liberce se jede na Jablonec nad Nisou po Kunratické silnici a těsně před Rýnovicemi je zmíněná odbočka doprava. Pak již jen cca 800m, parkovat lze přímo u chaty ve výšce 593 m n.m.
10.5. 2004

historie

Mezi obcemi Liberec, Proseč nad Nisou a Jablonec nad Nisou leží táhlý kopec nesoucí jméno Prosečský hřbet. Uprostřed tohoto hřbetu se nachází malá chata s restaurací a rozhlednou. Historie staveb na tomto vrcholu sahá do roku 1892 kdy dal Německý horský spolek na tomto místě vystavět dřevěnou, 6m vysokou věž. 25.9.1892 byla slavnostně otevřena, sloužila veřejnosti necelých 9 let, po které ale musela stále bojovat s nepřízní počasí o své přežití.