Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/class/mistonadpis.php on line 58

Jeskyně Blanických rytířů

Rudka
Jeskyni vytvořil talentovaný sochař-samouk Stanislav Rolínek (1902–1931) na objednávku kunštátského starosty Františka Buriana. V jeskyni vytesal postavy sv. Václava, spících rytířů a další. Dominantou byla jeho socha T. G. Masaryka (14 m) z r. 1928, která stávala poblíž, r. 1942 zničena nacisty.
Graficke pismenko Jeskyně je v oploceném lesoparku o velikosti 2 ha. Čekání na prohlídku jeskyní Vám může zpříjemnit stálá expozice sochařských děl, která jsou z pravidelných
mezinárodních sympozií, nebo výstup na Burianovu rozhlednu stojící nad areálem.
V blízkosti se dá zaparkovat na placeném parkovišti. Na druhé straně silnice je pension U sochy.
Iva Synková, 8.4. 2004

historie

Jeskyni vytvořil sochař-samouk Stanislav Rolínek (1902-1931) na zakázku kunštátského starosty Františka Buriana. K práci používal jednoduchých nástrojů - nůžky na ovce, hasičskou sekeru. V jeskyni vytesal spící svatováclavské vojsko a svatého Václava. Jeho dílem jsou i další sochy, např. lev u vstupu do jeskyně. Dominantou však byla 14m vysoká socha prvního československého prezidenta T. G. Masaryka z roku 1938, po které dnes již zbyly jen obří