Socha pohanského boha úrody na hřebenu mezi vrcholem Radhoště a Pustevnami, dílo Albína Poláška z r. 1931, původně odlito z betonu a žulové drti. Povětrností poškozená socha nahrazena r. 1998 žulovou kopií, originál uložen na radnici ve Frenštátu pod Radhoštěm.
Celkový pohled na sochu Radegasta
symbol kraje i skvělého piva
© Jan P. Štěpánek 07/2006
Graficke pismenko Na cestě z Pusteven na Radhošť jdete okolo sochy Radegasta – pohanského boha úrody, zde stojí od roku 1931. Její autor frenštátský rodák Albín Polášek ji vytvořil z betonu a žulové drti.
V současné době je v nadmořské výšce přes 1000 m umístěna kopie sochy, vytesaná ze žuly o váze několika tun, která lépe odolává místním drsným povětrnostním podmínkám..
Tato 3,2 m vysoká, 1,4 tuny vážící socha bojovného vzhledu má mužské tělo, tvář lví podoby, hlavu ozdobenou přilbicí v podobě býčí hlavy s rohy, v pravé ruce drží roh hojnosti a v levé sekeru, oděna do mohutného pásu, suknice s ornamenty a nohy má obuté do valašských krpců.

pomník, památník
    Zlínský kraj