Moje místa 0
Jezero vzniklé v důsledku těžby štěrkopísku bylo v r. 1993 vyhlášeno přírodní rezervací a později změněno na přírodní památku. Jezero je součástí chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Důvodem ochrany území je výskyt hnízdišť mnoha druhů stěhovavých vodních ptáků a bobra evropského.
Pohled na jezero ze severovýchodu.
Velký ostrov nalevo v pozadí .
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Chomoutovské jezero se nachází v Hornomoravském úvalu na katastrálním území Chomoutova, místní části města Olomouce, severně od soutoku řeky Oskavy a Moravy. Jezero je rozděleno hrází na dvě části, větší a menší. Větší jezero má tvar trojúhelníku a v jeho jižní části se nacházejí dva zalesněné ostrovy. Celková rozloha jezera činí 85 ha a jeho hloubka dosahuje maximálně 2 m. Jezero s blízkým okolím je chráněno jako přírodní památka. Důvodem ochrany tohoto území je, že břehy jezera využívá jako hnízdiště mnoho druhů stěhovavých vodních ptáků. V mokřadech na březích hnízdí například racek černohlavý a chechtavý, kormorán velký, kachna divoká, volavka ...
Luděk Vláčil - zdroj: https://cs.wikipedia.org, informační cedule a další, 10.11. 2016

historie

Chomoutovské jezero vzniklo v důsledku těžby štěrkopísku, která zde probíhala sice již před druhou světovou válkou, ale pouze pro místní potřebu. Systematická těžba začala teprve v roce 1964. Po ukončení těžby bylo vzniklé jezero využíváno k vodohospodářským účelům a jako zdroj pitné vody. Poté došlo v 90. letech k přirozenému zhoršení kvality vody a jezero se začalo využívat ke koupání, jachtingu a rybaření. Oblast v průběhu let prošla