Prostý pomník při silnici II/233 východně od Chomle připomíná hornickou tragédii z 24.4.1937, kdy se při průvalu vody nezakreslenou chodbou ze sousedního uzavřeného a zatopeného dolu David utopilo 14 horníků pracujících na dole Ferdinand. Pomník byl postaven r. 1962.
Pomník obětem důlní katastrofy
© Jiří Špaček, 08/2015
Graficke pismenko Hornickou tragédii na dole Ferdinand z r. 1937 dnes připomíná prostý pomník, na němž jsou uvedena jména všech 14 obětí. Pomník byl vybudován r. 1962 východně od Chomle, vlevo od silnice II/233 do Vejvanova, právě v místě, kde z ní na opačnou stranu odbočuje přístupová silnička k bývalému dolu Pokrok, jehož budovy na povrchu dnes už slouží jiným účelům.
9.9. 2015

historie

Těžba černého uhlí na Radnicku sahá až do 16. století, kdy se dolovalo pod Chomlí. V letech 1830 otevřel doly na místě zvaném Cenkov hrabě Kašpar Šternberk, majitel zdejšího panství Březina, a postupně byly otevírány doly další. Ložiska uhlí byla v této oblasti totiž neobvykle mělká, často ležela jen 5 až 20 metrů pod povrchem a místy dokonce na povrch vystupovala. V r. 1937 se nacházel severně od Chomle, v místě, kde se křižovaly cesty od

Jiří Špaček (s využitím dobového tisku a kroniky obce Chomle), 9.9. 2015

pomník, památník