Pomník kroměřížským obětem holocaustu je zároveň připomínkou jedné ze tří kroměřížských synagog, postavené zač. 20. stol. známým vídeňským architektem J. Gartnerem a vyhozené do vzduchu nacisty roku 1942. Pomník zhotovil známý sochař Olbram Zoubek v roce 1994.
Kroměříž - pomník obětem nacistického holocaustu
© Ivo Rozehnal, 07/2013
Graficke pismenko Památník kroměřížským obětem holocaustu stojí při místním Domu kultury v Tovačovského ulici. Dům kultury byl postaven na místě jedné ze tří kroměřížských synagog, vybudované v letech 1909 - 1910 podle projektu významného vídeňského architekta Jakoba Gartnera. Impozantní stavba orientálně-byzatského stylu byla zbořena (vyhozena do vzduchu) na příkaz německých okupačních úřadů 5.12.1942. Kroměřížská židovská komunita zanikla již r. 1940.
Minulost místa připomíná unikátní památník obětem holocaustu, který vytvořil sochař Olbram Zoubek roku 1994.
Ivo Rozehnal - zdroj wikipedia.cz (doplněno redakcí podle http://www.zanikleobce.cz), 17.7. 2013

pomník, památník