Technické muzeum vzniklo v roce 2003 v areálu bývalého hlubinného dolu Julius III (založen po r. 1880) a snaží se přiblížit návštěvníkům historii a proces dobývaní a zpracování uhlí v severočeském regionu. Část dolu byla prohlášena za kulturní památku.
Podkrušnohorské technické muzeum - důl Julius III

Podkrušnohorské technické muzeum

Graficke pismenko Muzeum se nachází v místech mezi průmyslovým areálem chemických závodů v Litvínově-Záluží a budoucím mosteckým jezerem. Nejsnazší cesta vede od tramvajové zastávky linky MHD trasy Litvínov–Most (pod názvem Most, rozcestí Kopisty). Cesta vede po silnici pod železniční viadukt a dále až k samotnému areálu muzea.
Vstupné je 60,- Kč pro dospělé, 30,- Kč pro děti.

Po cestě 2 zajímavosti – předválečný řopík a drážní vodojem z 20. let minulého století. Ještě v nedávné době byla možnost dostat se k muzeu také vlakem na trase Most–Litvínov, zastávka Most-Minerva, která byla cca 500 m vzdálena.
Tomáš Hák, 14.4. 2012

Muzeum vzniklo v bývalém hlubinném dole Julius III, který byl uzavřen v polovině 90. let minulého století po takřka 120 letech nepřetržitého provozu. V roce 2007 byla v jedné z budov na povrchu otevřena funkční ukázková štola. V době založení (80. léta 19. století) byl důl jedním z nejmoderněji vybavených v Rakousku-Uhersku. Hloubení hlavní těžní jámy a současně i druhé jámy, zvané vodní, bylo zahájeno v měsíci únoru 1882. Vodní jáma byla

popis

V areálu jsou od roku 2001 chráněné památkové objekty: jámové budovy, těžní věž, oběh vozů, těžní věž vodní jámy, strojovny, kotelna, torzo komína, dva objekty kolonie, Thomsonovy zdvojené pomocné výtahy.