Čtyřboká zděná sloupková boží muka ze smíšeného zdiva pochází z počátku 19. století. Stojí na obdélné základně, v přední části s opěrnou zídkou. Sloupek má v přední části dvě niky, vyplněné novodobými obrázky. Střechu mají stanovou, ukončenou kovaným křížkem. Památkově chráněna jsou od roku 1958.
boží muka u Zakřan
© Milan Caha 11/2011
Čtyřboká zděná sloupková boží muka ze smíšeného zdiva pochází z počátku 19. století. Stojí u zaniklé úvozové cesty na Vysoké Popovice. Postavena jsou na obdélné základně, v přední části s přistavěnou opěrnou zídkou. Sloupek má v přední části dvě nehluboké niky, vyplněné novodobými obrázky. Střechu mají stanovou, ukončenou kovaným křížkem. Boží muka jsou památkově chráněna od roku 1958.

Nedaleko božích muk najdeme křížový kámen (viz samostatné heslo) a v pokračování vozové cesty kapličku sv. Jana Nepomuckého. Boží muka jsou snadno dostupná polní cestou od areálu zemědělského družstva. Zaparkovat lze na souřadnicích N 49° 10.168 E 16° 19.186.

křížek, boží muka
     Brno-venkov  (BO)