Pivovar je v podhradí Žebráku doložen poprvé roku 1544. Dnes převážně barokní budova využila konstrukce z přelomu 14. a 15. století. Výroba zastavena 1926, již předtím postupná přestavba na řadu obytných domů. Ve východní části kavárna a galerie, dále obecní úřad.
Bývalý pivovar od severovýchodu

Pivovar v Točníku

Graficke pismenko Mezi skalním bradlem, na kterém stojí hrad Žebrák, a plochou někdejšího rybníka stojí řada domů, která vznikla postupnou přestavbou budovy pivovaru. Ten se v Točníku poprvé připomíná roku 1544, některé části pocházejí z přelomu 14. a 15. století, kdy tvořily přihrazené podhradí. V 18. století byl pivovar barokně přestavěn, snad počátkem následujícího věku byla hlavní budova postupně rozdělena na pět objektů, které byly přestavovány na obytné. Výroba piva byla zastavena roku 1926.
Vzhled z doby pivovarského provozu si nejlépe udržely dva nejvýchodnější domy: v jednom dnes funguje kavárna a galerie Bárka, ve druhém sídlí obecní úřad.
Ivan Grisa, dle H. Hlušičková a kol.: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, IV. díl, Libri 2004, 14.8. 2011

technická památka
     Beroun  (BE)