Moje místa 0
Tři hrázděné domky z let 1678–81, považovány za nejstarší dochované domy v Liberci. Sloužily zejména soukeníkům, v jednom z nich byla krčma "U Města Petrohradu". O jejich záchranu se v 70. letech 20. stol. zasloužila sousední SPŠ stavební.
domky ve Větrné ulici
© Milan Caha 03/2010
Graficke pismenko Když Albrecht z Valdštejna získal spolu s frýdlantským panstvím i Liberec, dal v létech 1631–1633 západně od Staroměstského náměstí vybudovat novou čtvrť nazvanou Nové Město. Nové domy byly určeny především pro řemeslníky a to zejména pro soukeníky, jelikož Valdštejn měl velkou potřebu plátna na uniformy svého vojska. Domy byly roubené a hrázděné, s vysokými trojúhelníkovými štíty. Výstavba novoměstských domů pokračovala i po Valdštejnově smrti. Z tohoto období se dochovaly tři z nich ve Větrné ulici (čp. 265–I, 266–I a 267–I), postavené v letech 1678–1681. Jsou považovány za nejstarší dochované měšťanské domy v Liberci. ...