Z přechodů přes Jeřici v Chrastavě byly nejzajímavější dvě konstrukce z přelomu 19. a 20. stol.: silniční most se secesním dekorem pod farním kostelem (zničen povodní 2010) a lávka s horními obloukovými nosníky o několik set metrů po proudu od něj.
Secesní most od západu
© Ivan Grisa 01/2010
Graficke pismenko Secesní most převáděl až do svého zničení velkou vodou přes Jeřici Spojovací ulici, vedoucí ze severovýchodního koutu hlavního náměstí 1. máje (silnice do Václavic a Vítkova). Lávka tvoří pokračování Alšovy ulice, vycházející od autobusového nádraží.

Silniční most a lávka pro pěší přes Jeřici v Chrastavě
    Říčka Jeřice prochází téměř celou Chrastavou, na jejímž severozápadním okraji ústí do Lužické Nisy. Rozvoj města si vynutil na sklonku 19. století provést ochranná opatření stavbou vysokých nábřežních zdí a jezů. Po provedení této stavby vznikla řada dosud existujících přechodů říčky jak pro silnice, tak i pro pěší cesty. Nejvýraznější stavba tohoto typu převáděla přes Jeřici silnici do Václavic a Vítkova. Jednalo se o ocelový most s

Ivan Grisa, dle H. Hlušičková a kol.: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, II. díl, Libri 2002, 31.1. 2010

most
    zaniklý