Regionální muzeum v Náchodě

měšťanský dům č. p. 18
Měšťanský dům čp. 18 byl postaven v 17. století, po požáru města v roce 1663. Dům byl přestavován v letech 1992 a 1999. Roku 2000 sem byla ze zámku přemístěna expozice Regionálního muzea v Náchodě, věnovaná dějinám města a Náchodska. Od r. 2006 patří dům mezi chráněné památky ČR.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Muzeum je v měšťanském domě čp. 18 na Masarykově náměstí, postaveném v 17. století po požáru města v roce 1663. Naposledy byl dům přestavován v letech 1992 a 1999. Roku 2000 byla do domu přemístěna z nevyhovujících prostor na zámku expozice Regionálního muzea v Náchodě, věnovaná dějinám města a Náchodska. Od roku 2006 patří dům mezi chráněné památky ČR.
Měšťanský dům obdélného půdorysu má hloubkovou orientaci. V přízemí se dochovaly valené klenby, místnosti v patře jsou plochostropé. Vpravo od klenutého vstupu je bronzová pamětní deska matematika, astronoma a meteorologa Antonína Strnada (1746 – 1799), náchodského rodáka, kterou vytvořil sochař J. Plíšek.

Náchod  (NA)
    Náchod