Barokní kostel sv. Mikuláše v Dobřanech nahradil r. 1738 dřevěný gotický kostel, který je doložen jako farní již r. 1358. Nyní je kostelem filiálním ve farnosti Bystré v Orlických horách. Od r. 1958 je zapsán v seznamu kulturních památek ČR.
Dobřany-kostel
Dobřany (katastrálně Dobřany v Orlických horách) jsou malá horská obec asi s 130 obyvateli, která leží v údolí Dobřanského potoka přibližně 6 km západně od Deštného v Orlických horách. Vedou tam jen silnice III. třídy. Obcí prochází žlutá turistická značka z Deštného do Nového Hrádku. Z ní v obci vychází zelená na zříceninu hradu Dobřany (viz samostatné heslo) nad obcí a dále do Dobrušky. Barokní kostel sv. Mikuláše se nachází na hřbitově v centru.
10.9. 2021
popis

Kostel sv. Mikuláše je jednolodní barokní stavba s půlkruhově zakončeným presbytářem a se sakristií na jeho severní straně. Při severní straně lodi se nachází dřevěná předsíň a nad západním průčelím hranolová věž. Fasády jsou členěny lizénovými rámci. Mírně zvlněné západní průčelí je tříosé, při západních nárožích bočních stran jsou rizality. Presbytář i loď jsou sklenuty valeně s výsečemi, kruchta stojící na pilířích je nepodklenutá. Vnitřní zařízení je barokní z doby stavby kostela. Hlavní oltář je portálový se sochami sv. Petra a Pavla po stranách, dva boční protějškové tabulové oltáře jsou zasvěceny P. Marii a sv. Janu Nepomuckému. Kazatelna z r. 1738 je dílem I. Rohrbacha. Dva obrazy sv. Petra a Pavla pocházejí z doby kolem r. 1730, barokní je také kamenná křtitelnice. Varhany pro kostel zhotovil r. 1753 Franz Katzer (1702-1764), varhanář z Králík, od té doby však byly mnohokrát opravovány a laděny.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek a UPČ 1 Academia 1977), 10.9. 2021

historie

Ves Dobřany je prvně zmiňována r. 1361, avšak již r. 1358 je doložen zdejší kostel s plebánií. Gotický dřevěný kostel sloužil svému účelu až do r. 1738, kdy byl na jeho místě zbudován nynější zděný kostel barokní. Kostel sv. Mikuláše je kostelem filiálním ve farnosti Bystré v Orlických horách a nedělní bohoslužby se zde konají jen jednou měsíčně. Farnost v Bystrém je však nyní administrována ex currendo z farnosti Deštné v Orlických horách. Kostel je od r. 1958 zapsán v seznamu kulturních památek ČR.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 10.9. 2021

Královéhradecký kraj,  Rychnov nad Kněžnou  (RK), Dobřany