Moje místa 0
Přehrada vystavěná v letech 1902 – 1905 "Vodním družstvem k regulování říčních toků a ke stavbě přehrad v povodí Zhořelecké Nisy" podle projektu Ing. Intze z Cách a dr. Lepply z Berlína.
© Milan Caha 09/2007
Graficke pismenko K přehradě se lze dostat z Bedřichova po zelené turistické značce. Je nejvýše položenou přehradou Jizerských hor (koruna hráze má nadmořskou výšku 775,26 m n. m.). Hráz je 340 m dlouhá a 23,5 m vysoká, koruna hráze je vystavěná z jizerskohorské žuly. Voda z přehrady dnes pohání tři vodní elektrárny a přehrada slouží také k rekreaci a rybaření.
M.C. (zdroj: stánky Povodí Labe - www.pla.cz), 13.1. 2008

historie

Po katastrofální povodni v červenci 1897 bylo založeno jizerskohorskými průmyslníky Vodní družstvo k regulování říčních toků a ke stavbě přehrad v povodí Zhořelecké Nisy. Družstvo postupně vystavělo pět přehrad, které projektoval profesor Otto Intze z Cách spolu s dr. Lepplou z Berlína. Výkopové práce začaly v roce 1902. Stavba byla dokončena 21. prosince 1905, kolaudována byla 28. června 1906. V letech 1924 až 1927 byl vybudován přivaděč vody k