Moje místa 0
Bronzové sousoší sv. Cyrila a Metoděje v nadživotní velikosti z roku 1931 od frenštátského rodáka, akademického sochaře Albína Poláška. Sousoší se nachází na místě kamenného kříže za kaplí na Radhošti.
celkový pohled na sousoší sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti
© Jan P. Štěpánek 12/2007
Graficke pismenko Sousoší sv. Cyrila a Metoděje na památné hoře Radhošť. Nachází se za presbyteriem kaple zasvěcené týmž světcům. Sousoší je dílem akademického sochaře Albína Poláška, který je autorem i nedaleké sochy pohanského boha Radegasta. Obě sousoší na sebe pomyslně na dálku hledí. Bronzové sousoší se nachází na mohutném žulovém podstavci a pomyslně vítá příchozí poutníky.

historie

Od roku 1735 stával na místě sousoší dřevěný kříž. Ten však časem sešel a 26. července (sv. Anna) byl nahrazen kamenným křížem na podstavci. Někdy po roce 1925 byl kříž přemístěn na současné místo při levé straně vstupu do kaple a na jeho místě postaveno v roce 1931 sousoší sv. Cyrila a Metoděje.