Moje místa 0
Zrekonstruovaná jednopatrová budova radnice s vížkou, podloubím, letopočtem (1825) a znakem města, při silnici Olomouc - Hlubočky, v blízkosti místního zámku.
© Ivo Rozehnal, 06/2014
Graficke pismenko Město Velká Bystřice leží asi 7 km východně od centra statutárního města Olomouce na říčce Bystřici, která je levobřežním přítokem řeky Moravy. První písemné zmínky o vsi pocházejí z roku 1275 (Bystricz), dále z roku 1336 (Bistricz major), roku 1446 (Bystřice), roku 1524 (Fistritz), v 19. století (Hrubá či Velká Bystřice). Bystřice byla někdy kolem roku 1500 povýšena na městečko. Významným datem v historii městečka byl 12. duben 1502, kdy Bystřice obdržela od krále Vladislava Jagellonského, na žádost tehdejšího majitele panství Jana z Kunovic, vlastní pečeť a zároveň i právo pečetit zeleným voskem. Někdy v této době zde již jistě stála ...
Ondřej Štěpánek, 26.11. 2006