Na místě dřevěného kostelíka postaven v letech 1617-1633 raně barokní chrám. V kostele umístěny Vranovské jesličky s mechanickým pohonem a hudebním automatem. Pod kostelní lodí je krypta rodu Liechtensteinů, v roce 1820 doplněna empírovou hrobkou.
Kostel Narození Panny Marie
Poutní kostel Vranov u Brna

Kostel Narození Panny Marie ve Vranově u Brna

Graficke pismenko Poutní místo Vranov u Brna je opředeno závojem legend - již ve 13.st. vznikla ves v okolí kostelíků jako dík za uzdravení zraku jistého úředníka. Na místě někdejšího dřevěného kostelíka nechal Maxmilián z Liechtensteina v letech 1617-1633 postavit podle plánů jezuity J.Maria a brněnského stavitele J.K.Erny raně barokní chrám Narození Panny Marie, s freskami J.J.Etgense. V kostele jsou umístěny Vranovské jesličky z lipového dřeva (1946-1950 Fr.Bartoš) s mechanickým pohonem a hudebním automatem. Pod kostelní lodí je krypta rodu Liechtensteinů, v roce 1820 doplněna empírovou hrobkou. U kostela existoval klášter mnišského řádu ...