Zámek pravděpodobně ze 17. stol., jehož dnešní podoba pochází z pozdně klasicistní úpravy provedené roku 1841. Po roce 1945 byl zámek zkonfiskován státem a v zámku zřízen Diagnostický ústav sociální péče.
Letecké foto zadní části zámku
Graficke pismenko Obec Černovice se nachází v západní části Pelhřimovska při rozhraní kraje Vysočina a Jihočeského kraje. Obec leží jakoby v údolí mezi kopci v klidném prostředí nejzápadnější části Křemešnické vrchoviny. Zámek, který dnes slouží sociálním účelům je možno dobře vidět přímo ze silnice II/409 procházející Černovicemi od Chýnova na Kamenici nad Lipou.
Samotný zámek není přístupný, ale lze se projít v oboře přilehající k zámku. Obora má rozlohu 48 ha. Zajímavá je i tzv. Černá alej.

Severně od Černovic asi 2 km po červené značce se nachází vrch Svidník odkud je krásný výhled do okolí. Nebo můžete odbočit ke koupališti Klínot. Přes Černovice také vede úzkorozchodná dráha z Obrataně do Jindřichova Hradce, postavená v roce 1905.

Popis zámku
    Dnešní vzhled zámku pochází z pozdně klasicistní úpravy provedené roku 1841. V té době byl majitelem kníže Heinrich Eduard ze Schönburga (jinak též někdy uváděný jako Eduard Schönbruk) a úpravy provedl jindřichohradecký stavitel Josef Schaffer. Zámek je dnes popisován jako trojkřídlý. Hlavní protáhlé průčelí je ve střední části dvoupatrové na obou stranách přilehají jednopatrové části, doplněné při vnějších okrajích hranolovými věžicemi. V jižní

Historie zámku
    Černovice byly povýšeny na město někdy před rokem 1323 a kromě let 1960-1991, jsou městem dodnes. Do roku 1597 byly v držení Rožumberků, potom náležely ke kamenickému panství. Jako zakladatel zámku je některými autory uváděn Martin, jeden ze tří bratrů Paradiesů z Tyrol, kteří Černovice zdědili. Nastěhovat do nového zámku se měl již v roce 1641, zámek byl snad v té době jednokřídlý. Později je mezi vlastníky v první polovině 18. stol. vzpomínán

L.P. za použití více pramenů, 18.2. 2006

Pelhřimov  (PE)