Renesanční zámeček stojící na místě původní tvrze, později novogoticky upraven. Dnešní vzhled dala zámku novorenesanční přestavba v letech 1903 - 1912.
20.7.2006
K počátkům tvrze i osady Červená Lhota chybí z předhusické doby písemné prameny.První písemná zmínka je až z roku 1465 při dělení pozůstalosti Ctibora ze Zásmuk, odjinud z Vlčetína, připomínaného roku 1434 jako purkrabího na Krumlově. Z jeho dvou synů přijal Petr ze Zásmuk "ve Lhotě tvrz, poplužní dvůr a mlýn, v Jižné vesnici ... s výjimkou ... rybníka nad mlýnem a potoka nad tím rybníkem..." Dalším doloženým majitelem tvrze byl Petr Lhotský ze Zásmuk, který roku 1492 ustanovil manželku Kateřinu poručnicí svých dětí a přidal za druhého poručníka Jindřicha z Hradce, nejvyššího komorníka , u něhož byl nejspíše ve služebním poměru. Ještě roku 1542, když po shoření zemských desek obnovoval Jan Kába z Rybňan vklad trhové smlouvy s Divišem Boubínským z Újezda, nesla tvrz s poplužním dvorem vedle vsi Jižné pouhý název Lhota. Jan Kába, který držel statek s bratrem Václavem, měl roku 1536 a 1541 spory se sousedy pro pych, způsobený jim svými rybníky. Roku 1555 odmítl Jan Kába zaplatit Honsovi Vlachovi zedníkovi, zaměstnanému přestavbou českobudějovické radnice, že mu od něj "zvajšenie jednoho kříže na sklepě ... zkaženo bylo". V létech 1542 - 1555 byla původní gotická tvrz přebudována na renesanční zámek. V roce 1555 se Lhota poprvé objevuje v písemných pramenech pod názvem Nová Lhota. Po Janu Kábovi drželi tvrz synové Bohuchval a Jiří, kterí se roku 1573 po rozdělení majetku psali "na Nové Lhotě". Ke konci 16. století získal Novou Lhotu od Jiřího Káby z Rybňan jeho strýc Jan a prodal ji roku 1597 sousedovi Vilémovi Rutovi z Dírné. Do sepsání jeho kšaftu roku 1602 došel název tvrze nového vylepšení, vyjádřeného v predikátu "na Nové (jinak Červené) Lhotě, čímž se zřejmě upřesnil vnější vzhled tvrze po přestavbě. Po roce 1608 získal tvrz Červenou Lhotu Bohuslav Rut z Dírné, nedržel ji však dlouho. Za operací…  číst dále
Památkový ústav v Českých Budějovicích, 28.5. 2002
historie

Jméno vsi Červené Lhoty (původně Jenczenslag) nasvědčuje jejímu vzniku při osídlování jižních Čech ve 13. století. Jejím nejstarším známým majitelem byl pravděpodobně Ondráček ze Zásmuk jinak z Vlčetína, doložený v l. 1388 – 1418. Po něm asi následoval Ctibor ze Zásmuk jinak z Vlčetína, který byl za husitských válek v rožmberských službách (v r. 1434 byl purkrabím na Českém Krumlově). Když se r. 1465 jeho dva synové, Václav a Petr, dělili o otcovské dědictví, získal tvrz Lhotu, která je tak doložena poprvé, s dvorem a ves Jižnou Petr. R. 1489 ustanovil svou manželku Kateřinu ze Strpí poručnicí svých dětí. Jeho nástupci se nazývali Lhotští ze Zásmuk. Kdy a jakým způsobem se dostal na Lhotu Diviš Boubínský z Újezda, nelze zjisti, víme jen to, že okolo r. 1530 prodal tvrz s dvorem, ves Jižnou a část Březiny Janu Kábovi z Rybňan, který potom na statku se svým bratrem Václavem společně hospodařil. Oni také zřejmě přestavěli…  číst dále

Hrady, zámky a Tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Jižní Čechy, 27.11. 2002

plán přízemí
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Jihočeský kraj,  Jindřichův Hradec  (JH), Červená Lhota