Doubravice

Pačíska
Pozůstatky opevnění neznámého stáří na vrcholu kopce Pačíska ve výšce 504 m. Lokalita nebyla dosud zkoumána, bývá kladena do halštatsko-laténského období, nebo do raného či vrcholného středověku, nejspíš se jedná o rozestavenou tvrz či malý hrad.
© Milan Caha 09/2009
Nejsnadnější přístup je přímo vzhůru od hájovny při silničce pod kopcem. Zde lze rovněž odstavit vůz.
24.9. 2009

historie

Pozůstatky opevnění neznámého stáří na vrcholu kopce Pačíska (Pačická hora) ve výšce 504 m. Plocha ve tvaru nepravidelného lichoběžníku je na severní, západní a jižní straně obehnána nízkým valem, doplněným hlubokým příkopem. Na jednom místě lze najít čtvercovou jámu, snad vyzděnou nenápadnými fragmenty zdiva. Opevnění na východní straně chybí, lze předpokládat, že nebylo nikdy dokončeno. Lokalita nebyla dosud zkoumána, bývá kladena do

Milan Caha (zdroj: Čtverák, V. - Lutovský, M. - Slabina, M. - Smejtek, L.: Encyklopedie hradišť v Čechách. Libri, Praha 2003), 24.9. 2009