Hrad byl založen dle písemností r. 1362. Zakladateli hradu byli páni erbu poloutrojříčí, kteří ho měli v držení až do husitských válek. Po Leskovcích hrad náležel Routům z Dírné. Jako pustý se uvádí k roku 1539. Dnes zbyla z hradu jen zřícenina.
Z hradu se krom hromádek kamení nedochovalo celkem nic. Nedaleko je malý rybníček na koupání, a krajina také není ošklivá. I když na místě toho moc neuvidíte, i tak se vyplatí se do těchto končin vypravit.
28.5. 2002
historie

Hrad byl postaven asi v první polovině 14. století. Poprvé se připomíná r. 1362, kdy se podle něho psal Martin ze Zvěřince. Je znám ještě r. 1394. Po něm jej podědili bratři Bohouš a Mikuláš, uváděni r. 1394. Na počátku hustistského revolučního hnutí, patřil hrad Václavu ze Zvěřince, u něhož se prý podle lidové tradice zdržoval Jan Hus v době svého pobytu na jihočeském venkově. V r. 1415 připojil Václav ze Zvěřince svou pečeť na stížný list do Kostnice. Kolem r. 1442 patřil hrad Arnoštu Leskovcovi a asi od r. 1471 Růtům z Dírného. Hrad tehdy už nebyl obýván. Důvody zpustnutí však nejsou známy. V r. 1539 koupil pustý hrad s příslušenstvím od Viléma Růta z Dírného a jeho pěti bratrů Mikuláš Měděnec z Ratibořic, který podobně jako později jeho synové sídlili na dvoře Úlehle pod Zvěřincem. Hrad Zvěřinec stával na stejnojmenném severním ostrohu jižně od Jesenice a byl na třech stranách chráněn hlubokým vyzděným příkopem,…  číst dále

28.5. 2002

Mistr Jan Hus na Zvěřinci?

Lidová tradice praví, že na hradě pobýval Mistr Jan Hus v době, kdy musel opustit Prahu. Majitel Zvěřince Václav však také připojil svůj podpis a pečeť na stížný list adresovaný do Kostnice. Podle svědků prý bývalo ve skále na vrchu zřícenin hradu Zvěřinec čas od času pozorováno rozsvícené okno. Skála je však přitom bez jediné stopy po jakémkoli oknu! Podle místních se na kopci se zříceninou i kolem se dějí dodnes často velice podivné věci.

28.7. 2002

Další texty pověsti

půdorys
Obrázek Obrázek

Vývoj událostí místa

• 14. století

Přibližný vznik hradu

• 1362

První zmínka o hradu kdy se podle něho psal Martin ze Zvěřince

• 1394

Hrad zdědili bratři Bohouš a Mikuláš

• 1415

Na počátku husitstského revolučního hnutí, patřil hrad Václavu ze Zvěřince, u něhož se prý podle lidové tradice zdržoval Jan Hus v době svého pobytu na jihočeském venkově. Václav ze Zvěřince dal svou pečeť na stížný list do Kostnice.

• 1442

datum je přibližné

Hrad vlastnil Arnošt Leskovec

• 1471

Hrad drželi Růtové z Dírného, ale už nebyl obýván. Důvody zpustnutí však nejsou známy.

• 1539

Pustý hrad s příslušenstvím koupil od Viléma Růta z Dírného a jeho pěti bratrů Mikuláš Měděnec z Ratibořic, který podobně jako později jeho synové sídlili na dvoře Úlehle pod Zvěřincem.

Na vzpomínku na Máchův pobyt na hradě byla umístěna pamětní deska

Středočeský kraj,  Příbram  (PB), Boudy