Kostel sv. Lukáše v Křečovicích je uveden již r. 1352 v prvním soupisu kostelů pražské diecéze. Gotická stavba neznámé podoby byla v 1. pol. 18. stol. nahrazena dnešní barokní stavbou s nevysokou hranolovou věží. Vnitřní vybavení kostela včetně kazatelny a oltářů pochází vesměs z 19. a 20. stol.
Kostel sv. Lukáše v Křečovicích
© Jiří Špaček, 08/2011
Obec Křečovice je prvně doložena r. 1352 a již tehdy tu stál gotický kostel. Na jeho místě se nachází současný kostel barokní. Obec leží na silnici II/105 vedoucí z Neveklova do Sedlčan. Obě tato místa spojuje také červeně značená turistická trasa, která Křečovicemi jako jediná prochází. Obec proslavil rodák Josef Suk (1874-1935), hudební skladatel a houslista Českého kvarteta, který tu má rodnou světničku ve škole, památník ve svém někdejším letním domku a také hrob na místním hřbitově. V novější době se Křečovice staly dějištěm populární filmové komedie Jiřího Menzela "Vesničko má, středisková", která tu byla natáčena r. 1985.
Jiří Špaček, 2.4. 2015
historie

Kostel sv. Lukáše v Křečovicích je zasvěcen jednomu ze čtyř evangelistů a prvnímu dějepisci církve. Pův. gotická stavba zmiňovaná již r. 1352 byla v 1. polovině 18. století nahrazena novou stavbou barokní se stejným zasvěcením. Prostý kostel je jednolodní o délce přes 30 metrů, vysoký přes 10 metrů a přiléhá k němu hranolová věž s barokní bání. Kazatelna a hlavní oltář jsou novorenesančním dílem Antonína Suchardy z r. 1910, oltářní obraz sv. Lukáše pochází z r. 1840 a namaloval ho Antonín Jeřábek. Boční oltáře sv. Vojtěcha a Antonína byly zhotoveny r. 1895. V kostelní lodi se dále nachází empírový náhrobek rytíře Josefa Lipovského z r. 1823. Na varhany postavené r. 1900 tu hrával Josef Suk i jeho tchán Antonín Dvořák. Místní zvláštností je kamenná plastika pohanského, tzv. "slunečního boha", tajemný kámen neznámého původu a významu. Nachází se na jižní kostelní zdi, do níž je zvenku zasazen. Bývá…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací na webové stránce Římskokatolické farnosti Křečovice), 2.4. 2015

Středočeský kraj,  Benešov  (BN), Křečovice