Raně gotický farní kostel z třetí čtvrt. 13. stol., postaven hutí kláštera v Milevsku. Přestavěn Rožmberky po r. 1374. V renesanci přistavena zvonice a v l.1862–64 přístavek lodi. Zařízení barokní, oltář z r. 1704 s mladším obrazem J. Umlaufa.
pohled od děkanství
Raně gotický tribunový kostel byl postaven pravděpodobně v třetí čtvrtině 13. století. Pochází z huti kláštera v Milevsku. Přestavěn Rožmberky po roce 1374. Až do úprav v době baroka chránila kostel s přilehlým hřbitovem hradební zeď s dřevěným podsebitím, arkýřovými nárožními baštami, bránou, zdvihacím mostem a příkopem. V renesanci byla k západnímu průčelí přistavěna samostatně stojící zvonice, která byla spolu se zdmi kostela opatřena sgrafity (částečně obnovenými v 50. letech 20. století). V letech 1862–64 byl po celé délce severní zdi lodi přistavěn přístavek.

popis

Jednolodní kostel s obdélným presbytářem a obdélnou patrovou sakristií. Z nejstarší stavební fáze se dochovalo zdivo věže s tribunou (na věži se zachovala sdružená raně gotická okna, zakončená trojlistem), zdi lodi, sakristie s oratoří v patře. Dnešní vchod je předsíní před západním průčelím, s hrotitým portálkem ze 3. čtvrtiny 13. století. Původní gotický hlavní portál byl přenesen do novogotického

půdorys kostela
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek