Zříceniny hradu. Poprvé se připomíná k r. 1369. Nalezená keramika však dokládá jeho existenci již ve 13. stol. R. 1441 dobýván Tábority. Zanikl na přelomu 15. a 16. stol., r. 1541 se uvádí poprvé jako "zámek pustý".
Severovýchodní budova
Na hrad, který je na skalnatém hřbetu, je možné dojít z Radíče po modré turistické asi 5,5 km. Většina cesty vede lesem kolem potoka Mastníku.
28.5. 2002
historie

V písemných pramenech se Kozí Hřbet poprvé připomíná k roku 1369. Keramika nalezená při povrchovém průzkumu však dokládá jeho existenci již ve 13. století. Od roku 1392 až do doby po roce 1475 byli majiteli hradu Břekovcové. Zanikl koncem 15. či na počátku 16. století a roku 1541 se uvádí jako "zámek pustý". Do hradního jádra se vcházelo z nevelkého předhradí po mostě přes příkop věžovitou branou, vysunutou do příkopu. Druhá brána se nacházela v příčné zdi sbíhající z nejvyššího místa staveniště, kde se tyčila čtverhranná věž. Dlouhé nádvoří za ní lemovaly z obou stran stavby, z nichž jihozápadní se dochovala pouze ve formě terénních náznaků, ze severovýchodní doposud stojí vnější nároží. Protože hrad byl situován na hřebeni, je i jeho zadní čelo zajištěno příkopem. Dnes patrná dispozice hradu nepochybně vznikla složitějším vývojem, který nejsme bez archeologického výzkumu prozatím schopni detailněji postihnout. Klíčovou otázkou je stáří…  číst dále

terénní náčrt jádra hradu
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek