Zámek byl postaven nebo vznikl přestavbou starší tvrze v 18. stol. Roku 1945 byl zámek znárodněn a byl dán k užívání státnímu statku. Dnes slouží zámecká budova k obytným účelům.
vstupní průčelí

dějiny

Podle obecních stránek (www.stetkovice.cz) stávala ve Štětkovicích tvrz, v dostupné literatuře jsem o ní však další zmínky neobjevil. Do roku 1554 patřily tehdejší Ščedrkovice rytířům z Maršovic, Jan z Říčan, který je téhož roku koupil, připojil ves k Červenému Hrádku. V letech 1584-1664 patřila ves ke Kosově Hoře. Roku 1670 koupil Štětkovice Jakub z Adlersheimu, majitelé nevelkého statku se během následujícího století často střídali. Některý z majitelů buď přestavěl starou tvrz nebo postavil zcela novou budovu nevelkého barokního zámku. V letech 1787-1881 patřily Štětkovice Lipovským z Lipovic. Roku 1881 koupil ves se zámkem poslanec říšské rady a zemského sněmu Leopold Pollák, kterého zde navštěvoval František Ladislav Rieger. Po Leopoldově smrti převzal sídlo jeho syn Emanuel, velký místní patriot, který prosadil osamostatnění obce, jejímž se stal prvním starostou. Roku 1945 byl při revizi pozemkové reformy štětkovický statek znárodněn a převeden k užívání státnímu statku. Dnes slouží zámecká budova k obytným účelům.

popis

Zámek stojí na břehu rybníka, který mohl být součástí obranného systému předpokládané tvrze. Jednoduchá patrová obdélná budova má ve vstupním průčelí portikus, v místnosti nad ním byla domácí kaple. Fasády jsou bohatě členěné, v přízemi mají slepé arkády. Vstup do areálu ze silnice lemují dvě zanedbané hospodářské budovy.

Středočeský kraj,  Příbram  (PB),