Hrad založen pravděpodobně v 2. pol. 13. stol. Vítkovci jako opěrný bod, ale z důvodu jejich brzkého odprodeje strašínského zboží nebyl nikdy dokončen.
Zbytky nasucho kladené zídky
Graficke pismenko Zajímavé a velmi málo známé zbytky pravděpodobně nedostavěného hradu se nacházejí asi 1 km jižně od Strašína a 11 km jihovýchodně od Sušice. I když se na lokalitě dochovaly jen malé zbytky, není příliš složité ji najít: pokud budete pokračovat z osady Lazny po silničce k jihu (směr Javorník) a po asi 100 metrech za posledními domky odbočíte vlevo do lesa, je jen potřeba jít stále vzhůru, až na vrchol hřebene.
Filip Matoušek, 24.6. 2005

Historie
    Hrad se v historických pramenech přímo neobjevuje, a tak můžeme vycházet pouze z několika listin týkajících se Strašína a z nepočetných archeologických nálezů keramiky, které je možné rámcově datovat do druhé poloviny 13. století. Z historických zpráv pocházejících z tohoto odbobí vyplývá, že kostel ve Strašíně spadal pod správu strakonických johanitů. Z roku 1254 pochází listina, v níž příslušník johanitského řádu Mikuláš slibuje svěřený

Popis
    Zbytky hrádku jsou skryty na vrcholu lesnaté ostrožny, který je na jižní a částečně i jihozápadní straně chráněn příkopem a valem. Toto opevnění však očividně nebylo dokončeno a zcela pak chybí i na poměrně snadno přístupné severní straně. Na ploše lokality v čele za příkopem stojí asi 2 metry vysoký skalní blok, který však nenese patrné zbytky úprav, přestože se právě zde našlo při průzkumu lokality nejvíce keramických zlomků. Jediným zbytkem

Klatovy  ( KT)
    Strašín