tvrz Branovice

stará tvrz
Ostrůvek v rybníce s terénními zbytky starší branovické tvrze, založené zřejmě na poč. 14. st. a po r. 1500 nahrazené sídlem v sousedním panském dvoře. Předpokládaná existence jediné věžovité stavby, z níž se na tvrzišti dochovaly malé zbytky zdiva.
Celkový pohled na tvrziště uprostřed rybníka od jihu
Graficke pismenko Malé zbytky starší gotické tvrze Branovice najdete asi 200 metrů jihovýchodně od budov poplužního dvora a necelé 4 km východně od Týna nad Vltavou. Tvrziště tvoří malý ostrůvek v prostředním rybníce a je přístupné po dřevěné lávce.
Filip Matoušek, 9.4. 2005

Historie a popis
    Nejstarší historická zpráva o Branovicích v písemných pramenech pochází z roku 1396, kdy příslušely k nedalekým Žimuticím. V roce 1535 používá predikát z Branovic Albrecht Býšovec z Býšova, jenž již ale zřejmě sídlil na mladší tvrzi v areálu poplužního dvora. Naše vědomosti o historii a stavební podobě starší branovické tvrze, která stávala na ostrůvku v rybníce nedaleko dnešního dvora, jsou jen velmi malé. Nepravidelný ostrůvek je dnes

Kolektiv: Encyklopedie českých tvrzí, I. díl, ARGO 1997, 9.4. 2005