Poutní chrám, prohlášen za baziliku minor. 1633 zde byla vysvěcena kaple, ale Švédy byla zničena, r. 1656 na jejím místě postaven kostel. Od r. 1669 do pol. 18. st. stavěn chrám s hlavní a příčnou lodí s valenou klenbou, kopulí a 8 bočními kaplemi.
západní průčelí basiliky Panny Marie od severozápadu
© Jan P. Štěpánek 04/2009
Ústřední dominantou areálu na Svatém Kopečku je poutní chrám Navštívení Panny Marie, který byl při návštěvě papeže Jana Pavla II. v květnu 1995 prohlášen za baziliku minor.

Průčelí chrámu je vyzdobeno sochami od J. Winterhaltera. U vchodu je alegorie božských ctností - víry, naděje a lásky a v nikách sochy Panny Marie s Ježíškem, sv. Augustina, sv. Štěpána a sv. Norberta. Vlastní chrám se sestává z hlavní a příčné lodi s valenou klenbu, kopule a osmi bočních kaplí na ploše 55 x 22 m. Po stranách chrámu byla přistavěna nejprve opatská rezidence a později budova určená pro svatokopecké premonstráty. Na obou křídlech jsou sochy dvanácti apoštolů, sv. Šebestiána a sv. Rocha. Celkově průčelí chrámu s oběma křídly dosahuje délky 97 m

historie

V roce 1633 byla na tehdejší Svaté hoře nad obcí Samotišky vysvěcena kaple, postavená na pozemku premonstrátského opatství Klášterní Hradisko. Nechal ji postavit olomoucký obchodník s vínem Jan Andrýsek. Za švédské okupace byla kaple zničena, ale již v roce 1656 stál na jejím místě kostel. Místo bylo navštěvováno stále větším množstvím poutníků a proto již v roce 1669 začal hradiský opat Bedřich Sedlecius se stavbou nového chrámu. Areál se

Foltýn D. a kol., Encyklopedie moravských a slezských klášterů, Libri, 2005, 4.8. 2005

Navštívení Panny Marie