Soubor zámeckých budov přestavěn z původního gotického hradu. Roku 1424 dobyt a poškozen husity. V r. 1570 přestavěn na renesanční zámek. Dvakrát poničen požárem v 17. a 18. st. Roku 1724 přestavěn barokně, v 19. st empírově upraven.
zámek Letovice
pohled na jížní fasádu z nádvoří zámecké jízdárny

Dračí sluj pod zámkem

Graficke pismenko Roku 2013 byla zpřístupněna bývalá podzemní úniková chodba ze zámku, kterou majitel proměnil na Dračí sluj - ale nemusíte se bát, drak je pěkně za mřížemi a pod zámkem.

Prohlídka zámku:
    Prohlídka zámku začíná na zámeckém nádvoří výkladem průvodce o historii zámku Letovice. Další prohlídka probíhá samostatně: na nádvoří je možné si prohlédnout zámeckou kapli, studnu hlubokou 65 m, vinné sklepy a mučírny s hladomornou. Prohlídka zámku začíná výstavou fotografií "Jak vypadal zámek před rekonstrukcí", po prohlídce přízemí, 1. a 2. patra se dostanete na vyhlídkový balkon z kterého uvidíte Letovice a okolí. Ve velkých sálech v 2.

historie

hrad zřejmě založil v polovině 13. století Heřman z Letovic, nevíme však, ke kterému rodu náležel. Od roku 1322 hrad drželi páni z Ronova, kterým patřil až do dobytí hradu husity roku 1424. Novým pánem na Letovicích se stali páni z Boskovic, kteří hrad koncem 15. století přestavěli. Roku 1544 prodali Boskovicové hrad Kdyštofovi z Hardeka, roku 1613 jej vyženil Václav hrabě z Thurnu. Tomu byl po Bílé Hoře zabaven a konfiskát roku 1624 získal

9.2. 2004
    O nejstarší podobě hradu vybudovaného na ostrohu nad přechodem trstenické cesty přes řeku Svitavu nevíme nic. Hrad je poprvé doložen teprve v r. 1360, ačkoliv se již v 1. 1250 – 1274 připomíná Heřman z Letovic a v r. 1316 Stanimír z Letovic, což by předpokládalo existenci hradu již v druhé polovině 13. století. Poté se stali držiteli Letovic páni z Přibyslavi, které ještě ve 14. století vystřídal rod Ronovců. Kolem r. 1400 byl na zdejším hradě

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

hrad přestavěný na zámek