Hodnotná čtyřboká zděná barokní boží muka v Krakovci byla vystavěna v r. 1697, jak dokládá tabulka s latinským nápisem na čelní straně stavby. Od r. 1958 kulturní památkou ČR.
Boží muka z r. 1697.
© Luděk Vláčil 05/2020
Graficke pismenko Středomoravská ves Krakovec je místní částí obce Laškov ležící v okrese Prostějov. Nejvýznamnější pamětihodností vesnice je zdejší zámek vzniklý přestavbou původní tvrze. K dalším památkám patří také několik kaplí a kapliček, z nichž největší je zasvěcena svatému Antonínovi. Drobnější sakrální stavby zastupují také dvoje boží muka. Pravděpodobně nejstarší boží muka stojí v jižní části návsi. Jedná se o hodnotnou barokní sakrální architekturu z r. 1697. Kolem prochází žlutá a zelená turistická trasa a cyklotrasa 5028.

popis

Čtyřboká zděná barokní boží muka, stojící na čtvercové základně s podezdívkou, jsou členěna dvojitou kordonovou římsou. V horní části jsou prolomeny čtyři půlkruhově zaklenuté niky. Na čelní straně je prolomena půlkruhově zaklenutá nika i ve spodní části. Podstřešní římsa nese stanovou střechu zakončenou jednoramenným ocelovým křížem. Na čelní straně pod korunní římsou je umístěna tabulka s maiuskulním nápisem: „OMNIA AD MAIOREM DEI / GLORIAM /

křížek, boží muka
     Prostějov  (PT)